Ülkemizde eğitim hayatını yarıda bırakmış ve iş hayatına atılmış ya da okulunu okumamış ancak o alanda çalışan yüzbinlerce insan bulunmaktadır. Bu kişiler alanlarında kalifiye eleman olarak çalışmaya devam etseler bile devlet son zamanlarda denetimleri arttırarak bu çalışanların hangi alanda çalışıyorlarsa o meslek grubuna ait kalfalık ya da ustalık belgelerinin olup olmadıklarını araştırmaktadır. Özellikle enerji ve inşaat gibi sektörlerde işin tehlike derecesi yüksek olduğundan bu çalışan kişiler bazı eğitimlerden ve sınavlardan geçmelidir. Aynı zamanda büyük işverenler bünyesinde çalıştırdığı ya da taşeron olarak çalıştırdığı işçilerinin mesleki belgelerinin eksiksiz olmasını isterler, olası bir yaralanma ya da ölümlü bir kazada çalışanın mesleki belgelerinde eksiklik varsa işveren büyük yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır.
Tüm bu sebeplerin yanı sıra çalışanlar da kariyerlerindeki hedefler doğrultusunda daha büyük firmalarda çalışmak isterler ancak büyük firmalar çalışanlarından mesleki belgelerinin eksiksiz olmasını ister.
USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR?
Ustalık Belgesini alabilmek için öncelikli olarak KALFALIK belgesine sahip olunması veya meslek lisesi mezunu olmak gerekir. Bir kişi kalfalık belgesine sahip ise 01 Temmuz itibariyle kurumumuza ustalık eğitimi için başvuruda bulunması gerekmektedir. Eğitime kaydını yaptıran kişilerin 1 yıl boyunca bir iş yeri ile sözleşme yaparak haftada 4 gün iş yerinde çalışması, 1 gün de teorik eğitim için okula gelmesi gerekmektedir. 1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır.
Bunun haricinde ustalık belgesini alabilmek için belgesi alınmak istenen meslek dalına ait
- 5 yıllık sigorta
- 4. Seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk halk eğitim sertifikası sahip olanlar da ustalık belgesi sınavları için başvuruda bulunabilirler.
Daha önceden ustalık belgesine sahip olan aynı alanda farklı bir dalda ustalık belgesi almak isteyenler de fark ders sınavları için başvuruda bulunabilirler.
İstenen Evrakları
1) Ek-1 (Okul sitesi Öğrenci İşleri Menüsünden Başvuru ve Formalar sayfasından veya belirtilen linkten bilgisayarınızdan indirebilirsiniz) Ek-1 Formu İndirmek için tıklayınız…
2) Öğrenim belgesi aslı veya onaylı örneği ile bir adet fotokopisi (*)
3) Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı aslı ve fotokopisi (*)
4) Bir adet vesikalık fotoğraf
5) Başvuruya esas kanıt dökümanlar (Herhangi bir maddede belirtilen şartların birisine sahip olmak yeterlidir.)
i. Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri unvan listeli prim dökümü
ii. Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi
iii. Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimini tamamlama belgesi
iv. Mesleği ile ilgili; Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belgelerin aslı ve fotokopileri (*)
v. Kalfalık/ustalık belgesi aslı ve fotokopisi (*)
vi. Fiilî askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde aldığı mesleki eğitime ve/veya çalışmaya ilişkin belgeler
vii.Yurt dışından alınan belgelerin ve onaylı tercümesinin aslı ve fotokopisi (*)
viii.MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi aslı ve fotokopisi (*)
(*) Asıl belgeler kontrol edildikten sonra başvuru sahibine iade edilecek
USTALIK Sınavları teorik ve beceri sınavlarından oluşmaktadır. Teorik sınavlarda, başvuru yapan kişiler gireceği alan ve dalların modüllerinden sorumludurlar ( Hangi daldan sınava girecekseniz tıklayarak modüllere erişebilirsiniz). Beceri sınavları ise il sınav komisyonu tarafından belirlenecek uygulama merkezlerinde alan öğretmenleri ve esnaf sanatlar odasının görevlendireceği bir usta öğretici eşliğinde yapılmakta olup, sınavın tamamı kamera kaydına alınmaktadır.
Ustalık Eğitimi için başvurunun her yıl için 01 Temmuz – 31 Ekim tarihleri arasında yapılması gerekmektedir.